Nicolas Leș

INTERVIURI

17/09/2021

Foto: 

Insula Creative Hub vă invită să urmăriți seria de interviuri cu artiștii din Meta Form Days, pe care îi veți putea întâlni în perioada 27-29 august, la The Cosmic House. Astăzi vorbim cu Nicolas Leș, un ”persecutor” al cenzurii și al superficialității umane.

MetaForm este o sinteză a cercetărilor sale din ultimii ani asupra corpului uman și a formelor de reconfigurare ale acestuia în contemporan. Sculpturile sale conturează o viziune asupra expresiilor omului nou, conectat, adaptat și abdatat, în care limitele corporalității au fost depășite prin stabilirea unei relații simbiotice cu tehnologia.

Metamorfozele corpului se dezvăluie gradual, de la multiplicări ale structurilor anatomice, la deconstrucții ale figurativului,  prin introducerea unor obiecte ready made de factură industrială, într-o HIBRIDizare ce anulează frontiera dintre uman și artificial: carnalitate și design, corp și tehnică.

Insula: Cine e Nicolas Leș?

Eu sunt Nicolas, și sunt un artoholic.

Insula: În triunghiul dramatic descris de Cătălina Liliac te consideri persecutor, salvator sau victimă?

Depinde în ce triunghi mă aflu și cu ce fel de persoane, uneori ocup foarte ușor rolul de persecutor fară să îmi dau prea repede seama, dar în alte cazuri pot să fiu și un salvator sau o victimă incontestabilă.

Insula: Pe ce s-au bazat cercetările tale asupra corpului uman?

Cercetările mele în zona figurativă au avut ca punct de pornire anumite metafore care puteau fi surprinse foarte bine din asocierea anumitor fragmente ale corpului uman cu alte elemente de uz cotidian, sau industrial.

Insula: Relația cu tehnologia pe care o stabilești în lucrările tale se construiește pe un mesaj? Dacă da, el e de natură negativă sau pozitivă în raport cu legătura noastră cu tehnologia?

Direcția pe care o propun în asocierile organicotehnologice este una destul de pesimistă, lăsând să se înțeleagă golul în care utilizatorul este absorbit odată cu evoluția tehnologică. Tehnologia ca anexă, ca extensie a omului, pentru că este o extensie indispensabilă unei vieți moderne, are tendința de a pune factorul uman, sau umanitatea ca abilitate a speciei într-o lumină deloc pozitivă “eroare umană“ sau chiar îngrădirea spiritului liber, pentru că odată cu noi metode de comunicare au apărut și noi metode de cenzură. Pe lângâ acest aspect, încerc să aduc în discuție și o anumită formă de fuziune a omului cu spațiul cibernetic, în 2017 / 2018 nu mă așteptam ca acest factor să devină atât de prezent ca după lockdown, care a forțat practic specia să fuzioneze cu cyberspace-ul fiind indispensabil funcționării pe plan social, educațional și economic.

Insula: Cum ai descrie parcursul tău de până acum? Dacă ai putea schimba un singur lucru la el, care ar fi acela?

Pas

Insula: O parte din lucrările tale vor fi expuse la The Cosmic House în perioada 27-29 august în urma colaborării cu Insula Creative Hub. Ce parere ai despre fuziunile artistice care se vor desfășura și care vor fi direct legate de lucrările pe care le vei expune?

Am mari așteptări dar totodată și mari emoții pentru că un foarte important rol în astflel de eveniment îl joacă publicul, dacă publicul este receptitiv atunci caracterul interdisciplinar al acestui eveniment va fi de bun augur, de multe ori uităm când pregătim un eveniment că publicul contează enorm, dacă este un public cu o bază în artele vizuale sau nu, dacă este un public receptiv și deschis către alte idei sau nu, toate aceste lucruri sunt în mâna sorții până când vezi cu ce fel de public ai de-a face, de aceea spun ca am anumite rezerve, nu datorită conceptului, care mie personal nu imi displace deloc, ci datorită gradului de receptivitate a publicului care va nimeri acolo.

Insula: Insula Creative Hub este cel mai tânăr spațiu cultural din Cluj-Napoca. Ce le transmiți celor care îi vor călca pragul?

Aș spune că ” Insula”, din câte am remarcat, este un spațiu destul de prietenos și deschis, care încearcă să aducăun alt aer în Cluj și care are toate șansele să devină un pol de influență pe tabla de joc a scenei artistice din Cluj.

Interviu realizat de Alexandra Cheroiu

ULTIMELE POSTURI

1709, 2021

Nicolas Leș

By |September 17th, 2021|INTERVIURI|

Insula Creative Hub vă invită să urmăriți seria de interviuri cu artiștii din Meta Form Days, pe care îi veți putea întâlni în perioada 27-29 august, la The Cosmic House. Astăzi vorbim cu Nicolas Leș, un ”persecutor” al cenzurii și al superficialității umane.

1709, 2021

Cristian Ciceu

By |September 17th, 2021|INTERVIURI|

Cristian Ciceu este unul din puținii chitarişti români activi în domeniul jazz-ului improvizat, orientat spre muzica ambientală. Tehnica lui include refrene extensive, procesări digitale şi manuale şi chitara deja acordată. Rezultatele sunt complet improvizate, melodia şi textura, sunetele de fundal ambientale care inspiră o atmosferă cinematică şi viziunea lui minimalistă asupra jazz-ului contemporan.

2906, 2021

Opening Days

By |June 29th, 2021|AVIZIER|

Se lucrează. Intens. Neobosit. Peste valurile de căldură sau ultimele știri. Unde? La The Cosmic House. Cum? Împreună cu Insula Creative Hub, Vernisaj Moving Hub, Mendel Collective, Alina Damșa , Cătălin Bocîrnea, Central Station Gallery.