Luca Roxana Emilia

INTERVIURI

26/04/2021

Foto: Cătălin Asanache

transcedental de nu vezi cu ochii

Luca Roxana-Emilia studiază Practici Curatoriale contemporane și Management Artistic în cadrul UAD Cluj. Roxana e fotograf, designer grafic și fondator al companiei de design Omcuom. Îi place să se implice în producții sustenabile, sociale și să facă artă din ele.  Ține pasul presiunilor sociale prin dans, cântec și citit. Roxana se simte precum o vedetă de când se trezește și până (ce spune-ți de asta) îi spui, somn ușor!

Salutare!

Crisitan Grosu: Ai fondat Compania OmcuOm. Ce înseamnă ea și care e scopul ei pentru comunitate?

Roxana- Emilia: Bună! Așa e. OmcuOm a pornit dintr-o temă dată de profesorii mei de la Universitatea de Arte -să concepem pe ideea freechoice un ziar. Mi-am numit ziarul 22 de foi la început. Apoi, am participat cu el într-un concurs de fonduri europene, și a fost mai convenabil să ia forma de revistă-obiect. Se scanau articolele, și extensia lor urma să fie descoperită pe internet. Apoi a devenit proiectul meu de licență (la Facultata de Arte din Cluj), apoi am câștigat alte fonduri. Teoretic se ține bine, merg cu ideile în față. Practic, fondurile nu au fost suficiente pentru a porni întreaga nebunie cu revista. Ca să nu mai vorbim de difuzare, că totul este închis acum. Dar am să mai aplic curând la încă un concurs de fonduri…să completez demersul spre succes.

C.G.: Știu ca ai mai multe skill-uri… faci fotografie, grafic design, ilustrații… povestește-ne despre astea și spune-ne ce lucruri pe care nu știm că le faci.

R-E: Mersi frumos! Haha! Păi în cadrul companiei promovez aceste servicii pe care le pot pune la dispoziție oamenilor. Sunt fotograf (licențiat artistic) și grafic designer (practic pot face cap coadă o revistă de la partea vizuală, aranjarea textuală și până la print-că dețin în cadrul companiei mașină de printat profesională). Also, dacă e nevoie de integrare conceptuală-pentru cărți obiect, albume fotografice, I’m the girl. Fotografia a început de când îmi închipuiam că sunt model și fotografii că sunt fotografi. Glumesc. Între timp Facultatea de Arte unde am învățat să gândesc, să desenez și să dau sens creațiilor mele fotografice, eu îi spun, să nu mă pierd în marea de ambiții sau să nu ajung fotograf la Vogue sau H&M. Adică să fiu de folos și comunității din care fac parte, și să lucrez cu ceea ce se regăsește în sufletul meu. Sper să nu mă înjure nimeni. Pictez, desenez, ilustrez, scriu. Pe astea le mai fac bine. În rest dansez și cânt, ca formă de expresie liberă, de cădere în golul realității. Portofoliul cu lucrările mele se poate vizualiza pe www.omcuom.com, (acum în reconstrucție), pe behance (Luca Roxana Emilia), Omcuom Design (fb), omcuom (insta).

C.G.: Acum ești la master… spune-ne despre cercetarea ta și care sunt proiectele în viitor.

R-E: Hahaha mor cu întrebarea asta! Studiez Practici Curatoriale Contemporane și Management Artistic în cadrul UAD Cluj, anul I de master. Cercetarea mea e destul de romantică, dar bine înfiptă în date, atât biografice de natură estetică, cât și de teoretice, din lumea artei și a culturii. Se numește The Dynamix of Love. Va fi o carte surpriză, pentru că mă bazez mult pe profesori pentru îndrumare. În viitorul apropiat plănuiesc să plec cu două burse Erasmus- în plasament și program de antreprenoriat- și să particip la un concurs de fonduri europene pentru a încerca să-mi duc compania la stagiul următor. În rest școală, multe cărți de citit, multe lucruri de învățat, familie.

C.G.: Asculți muzica foarte bună. Recomandă-ne cinci DJ autohtoni sau străini care îți plac și pe care trebuie să-i ascultăm.

R-E: E prima oară când aud denumirea întreagă. Sună, pe măsură. Hahaha! Păi recomand dj-ul meu preferat și anume Dannilov și în rest din România îmi place Marcus Aburelius dar el nu știu exact dacă e dj haha. Și Esaunue. Dar îi găsiți pe soundcloud, asta e important. Și pe mixcloud, și pe bandcamp sub forma de Gazetofoniac. Artiști străini recomand dumdumdumWTCHCRFT și DJ DEEP (Paris).

C.G.: Cum ți se pare mediul cultural din România și ce ai schimba la el?

R-E: Ahaha „ce-aș schimba la el!” Bun răspuns? Hahaha-ha. Mi se pare super! Suntem tot mai conectați, mai rafinați, stările sociale se dizolvă în proiecte creative și interactive. Îmi place cum Centrul Cultural Clujean vorbește pe Zoom livestream pe facebook cu Ministerul Culturii și interacționează în mod activ cu toți cetățenii de pe chat. Respectul devine tot mai puțin o normă și mai mult un produs al stării de bine, o expresie decât o impresie. Îmi place cum se apropie de sectorul politic și invers. Îmi plac atenția acordată acum pe fenomenul MEDIERII și cererea asupra mediatorilor în toate sectoarele societății. Problema nu mai e în producție ci în gestiune financiară. Îmi place revista Scena 9 (cea care apare o dată pe an) o văd ca pe un produs contemporan cu un taste din tot ce se întâmplă acum. Adică dai foaie cu foaie și pui limba pe deget dacă vrei să mă crezi. Un fel de mix între televizor, calculator, carte, fața blocului și galeire de artă, bal și spital. Răspuns final, ușor de asimilat, greu de aspirat. Mult succes tuturor!!

ULTIMELE POSTURI

1709, 2021

Nicolas Leș

By |September 17th, 2021|INTERVIURI|

Insula Creative Hub vă invită să urmăriți seria de interviuri cu artiștii din Meta Form Days, pe care îi veți putea întâlni în perioada 27-29 august, la The Cosmic House. Astăzi vorbim cu Nicolas Leș, un ”persecutor” al cenzurii și al superficialității umane.

1709, 2021

Cristian Ciceu

By |September 17th, 2021|INTERVIURI|

Cristian Ciceu este unul din puținii chitarişti români activi în domeniul jazz-ului improvizat, orientat spre muzica ambientală. Tehnica lui include refrene extensive, procesări digitale şi manuale şi chitara deja acordată. Rezultatele sunt complet improvizate, melodia şi textura, sunetele de fundal ambientale care inspiră o atmosferă cinematică şi viziunea lui minimalistă asupra jazz-ului contemporan.

2906, 2021

Opening Days

By |June 29th, 2021|AVIZIER|

Se lucrează. Intens. Neobosit. Peste valurile de căldură sau ultimele știri. Unde? La The Cosmic House. Cum? Împreună cu Insula Creative Hub, Vernisaj Moving Hub, Mendel Collective, Alina Damșa , Cătălin Bocîrnea, Central Station Gallery.